Τη Δευτέρα 17/10/2022 το σχολείο μας πραγματοποίησε διδακτική επίσκεψη στο Ν. Καστοριάς, στα πλαίσια του μαθήματος της ιστορίας με αφορμή την επέτειο του Μακεδονικού Αγώνα. Η συγκεκριμένη δράση αποτελεί παράδοση για το Εκκλησιαστικό Γυμνάσιο-Γενικό Εκκλησιαστικό Λύκειο Φλώρινας, καθώς έχει υλοποιηθεί αρκετές φορές στο παρελθόν.

Ξεκινήσαμε από την πόλη της Φλώρινας με σύμμαχό μας τον πολύ καλό καιρό και διασχίζοντας μέρος της οροσειράς του Βαρνούντα, φτάσαμε στο ιστορικό Πισοδέρι. Εκεί προσκυνήσαμε στο ναό της Αγίας Παρασκευής, το μέρος οπού τάφηκε η κεφαλή του Παύλου Μελά. Ακολούθησε μικρή στάση στο Ανταρτικό και η επόμενη ξενάγηση ήταν στο σπίτι του Μακεδονομάχου Καπετάν-Κώττα, στο ομώνυμο χωριό. Ακολούθησε η επίσκεψη στο χωριό Μελάς και στο σπίτι, όπου σκοτώθηκε ο Μίκης Ζέζας. Τελικός προορισμός μας το Μοναστήρι της Πανάγιας Μαυριώτισσας, που αποτέλεσε κρησφύγετο πολλών Μακεδονομάχων στα χρόνια του Μακεδονικού Αγώνα. Αφού απολαύσαμε τις ομορφιές της πόλης, διπλά στη λίμνη της Καστοριάς, πήραμε το δρόμο της επιστροφής. Ένας δρόμος γεμάτος προτομές ηρώων του Μακεδονικού Αγώνα.

Άοκνος συνοδός και ξεναγός στην εκπαιδευτική μας εξόρμηση ο π. Επιφάνιος Χατζηγιάγκου, ο οποίος μετέφερε πλήθος ιστοριών και πληροφοριών σε όλη τη διάρκεια της εκδρομής. Οι καθηγητές που συνόδευσαν ήταν η κα Ε. Σκενδέρη, ο κ. Κ. Παπαδημητρίου και η κα Σ. Αλεξοπούλου. Φυσικά και ο πάντα πρόθυμος και εξυπηρετικός διοικητικός υπάλληλος, ο κ. Φ. Σταμπουλτζής. Σημαντικό το γεγονός ότι όλοι οι μαθητές συμμετείχαν στην διδακτική αυτή επίσκεψη, η οποία αποτελεί την αρχή αυτού του βιωματικού τρόπου εκμάθησης για τη φετινή σχολική χρονιά.